Как в северната ни съседка приемат възможността страната да не успее да влезе

...
Как в северната ни съседка приемат възможността страната да не успее да влезе
Коментари Харесай

Мария Мойш, Euronews Romania: Присъединяването към Шенген зависи от политическата ангажираност

Как в северната ни съседка приемат опцията страната да не успее да влезе в Шенген и какви действия възнамерява да предприеме Букурещ, за да се опита да убеди Нидерландия, Швеция и Австрия, че е подготвена за членство в безвизовата зона - отговорите потърси Георги Карамфилов от журналиста от Euronews Romania - Мария Мойш.

Приемането на България, Румъния и към този момент Хърватия в Шенген става все по-съмнително. Вече три страни се оповестиха срещу приемането ни – Нидерландия, Швеция, а към този момент и Австрия. Каква е вашата позиция за протичащото се?

Ще стартира с огромна вест от Брюксел, която научихме доскоро. За Румъния ще бъдe отстранен механизмът за инспекция и съдействие. Това е значима стъпка напред в убеждаването на останалите страни-членки, че Румъния заслужа да се причисли в Шенгенското пространство. Нека не забравяме, че Нидерландия е срещу това разширение. Министър-председателят Марк Рюте счита, че Румъния към момента не е подготвена поради проблемите си с корупцията. Той акцентира съществуването на точно упоменатия механизъм за инспекция и съдействие. Отпадането на този механизъм е основно.

Какви стъпки подхваща държавното управление ви, с цел да убеди своите сътрудници, че Румъния извършва критериите?

Присъединяването в Шенгенското пространство е народен интерес, който румънските управляващи акцентират всеки ден. Те настояват, че Румъния е изпълнила напълно всички критерии за влизане в Шенген. Както знаете, страната предложения и доста специалисти, които да се уверят в осъществяването на изискванията. Румъния взе участие в осведомителната система на Шенген, само че аплайваме за пълноправно участие през последните най-малко 10 години. Министър-председателя на Румъния посътветва обаче хората да не демонстрират неприязън към страните, които към момента не поддържат възможното ни участие е Шенген. Убедени сме, че посредством непрекъснати дипломатически старания, се прави всичко допустимо. В момента сме в очакване да излезе програмата на срещата на Съвета по правораздаване и вътрешни работи, която ще се организира в Брюксел на 18 декември.

 
Свързани

Какви са настроенията в румънското общество по тази тематика?

Има доста мощен интерес към тематиката в Румъния. Да си част от Шенгенското пространство носи доста преимущества на хората. Присъединяването ни ще улесни в огромна степен живота на хората. Тук, в Румъния имаме голяма диаспора от към осем милиона души, а може би и повече, които работят в чужбина. Те чакат с часове, когато влизат или излизат от страната. Силно се чака това решение. Представете си какъв брой хубаво би било да вземем за пример да не чакате на границата, като се прибирате тази зима от почивка.

Съществува ли мнението, че България е главната причина за нежеланието на тези три страни да ни одобряват в Шенген?

Чух тази информация, само че тя към момента не е публично доказана. Именно заради това не ми се желае да разясня тематиката. Пак казвам-все още не е публично доказана.

Прокрадва ли се в Румъния мнението, че кандидатурите ни би трябвало да бъдат прегледани настрана?

Не, доколкото знам, на този стадий към момента не е. Но както се споделям, играта продължава. Нека изчакаме и да забележим какво ще се случи на срещата в Брюксел след няколко седмици.

И един финален въпрос, Мария. Какво съгласно вас би трябвало да създадат Румъния и България дружно, по какъв метод би трябвало да си сътрудничат, с цел да сполучливо убедят европейските си сътрудници, че в действителност са подготвени за влизане в Шенгенското пространство?

Нека бъдем ясни - правораздаването не е част от механизма за влизане в Шенген. За присъединението обаче, дали на България, дали на Румъния, наложително изискване е политическата ангажираност. Трябва да поставим доста дипломатически старания, с цел да потвърдим, че двете страни сме заслужили да бъдем част от това основно пространство. Членове сме на Европейския Съюз от 2007г. България и Румъния ясно демонстрираха, че са изпълнили всички критерии. Нека споменем и оценката, която даде Европейската комисия, а точно, че моята страна и вашата са подготвени за присъединението.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР